Emeğin Sanatı E-Dergi 169. Sayı Yeni Kanalında

16 Kasım 2014 Pazar

EMEĞİN SANATI E-DERGİ 15 KASIM 2014 TARİHLİ 162. SAYISI YAYINDA:


EMEĞİN SANATI'NDAN 162. MERHABA





Dergiye ulaşım adresi:

http://issuu.com/emeginsanati-dergi/docs/162._sayi_eme____n_sanati_e-derg___/

Tüm sayılara ulaşım adresi: issuu.com/emeginsanatıe-dergi

Merhaba,

Bir yanda madenlerde göz göre göre katledilen maden işçileri, bir yanda, mal gibi kamyonlarda taşınırken katledilen  tarım işçileri, diğer yanda patronların çıkarları uğruna bir gecede yasalara rağmen kesilen altı bin zeytin ağacı ve  ağaçlarına sahip çıkmak için direnirken elleri kelepçelenen, acımasızca dövülen Yırca köylüleri gündeme damgasını vurdu.

Bu sayımızı güz duyarlıklarına ayırmak istiyorduk. Ama olan bitenler bizi gene Türkiye’nin insanı ve insanlığı öteleyen gerçekliğine sürükleyiverdi…

Ülkemizde her alanda  insana ve insani olan her şeye hoyratça saldıran iktidar ve  iktidarın arkasındaki acımasız güçler, ülkeyi yağmalamaya devam ediyor. Kırmızıya saldıran bir boğa gibi her yeşil gördükleri alanı griye, karaya boyamak için sabırsızca saldırıyorlar…

İktidar ise emekçilere insanca yaşanılacak ücreti hor görürken onların ürettiği artı değeri insafsız bir harcamayla har vurup harman savurmaya devam ediyor..

Bu koşullar altında,  edebiyata ve edebiyatçılara önemli görevler düşmektedir. Ahmet Yıldız’ın saptamasıyla «Edebiyat ve sanat bir oyun değildir, yoğun bir şekilde siyaset yüklüdür. Ateşe ve çeliğe, tere ve kana aittir; toplumsal değişimlerin önemli bileşenlerindendir.» Bu nedenle emeğin şair ve yazarları küçük burjuva akımlardan uzak durarak, edebiyatın fildişi kulelerine tırmanmaktan vazgeçerek eserlerini  halkı saran karanlığı yırtmak, yığınların nabız vuruşlarını kendi nabzında duymak ve duyurmak için yazmalıdırlar.

Artık bilinmeli ki, çağının tanığı değil, bilinci olmak gerekiyor. Bu yıkım fırtınasına karşı direnci ancak böyle örgütleyebiliriz Yazarın rolü şu ya da bu biçimde yurttaşlarının bilincini arıtmak olmalıdır. Aynı zamanda Temizlemek, aydınlatmak, ağartmak...  Ancak bu şekilde iktidar basınından yayılan yalan, iftira, inkâr  fırtınasını üstesinden gelebiliriz.. Kitaplarımızı, eserlerimizi satmak, ün ve şan kazanmak için değil okutmak, yaşanılan koyu karanlığı aydınlatmak için, koyu karanlıkta gedikler açabilmek için yazmalı, üretmelidirler…

Yazar,  açık yürekli, alçak gönüllü bir öğretmeni olmalıdır. azar, hem öğrencisi hem öğretmeni… Bu bağlamda, Gorki’nin şu sözlerini de aklımızdan çıkarmamalıyız: «Yazar sever ve nefret eder, ama sanat ‘felsefe yapmaz, öğüt vermez’  ve dolayısıyla, eleştiren ve öven; sanatı yaratan değil, ondan sonuç çıkaran kişidir.» Bu anlamıyla yazar ya da şair, yenilgiyi kabul etmeyi reddetmelidir.

Ne güzel belirtir Kerim Korcan: «Yazar umut taşıyan kişidir. Öyle dizmeli ki satırlarını öyle bir mantık örgüsü tutturmalı ki, onu okuyanların boynu bükülmesin, yüzü utançla kızarmasın.»  Bu umudu milyonlara da aşılamalı, içlerine hapsedildikleri cehaletin kara duvarlarından kurtarabilmeliyiz.  Bu açıdan son sözü Ho Chi Minh ustamıza bırakıyoruz: «Kültürümüzü, dilimiz, sanatsal yaratıcılığımız, isyana dair dizginlenemez coşkumuzla ateşlemeliyiz.»

EMEĞİN SANATI



ADNAN DURMAZ: Yangın Yerinde Kalır (Ş)
AHMET TAHSİN ÇINAR:Anlattığım Sana Sana (Ş) 
ALİ FUAT KARAÖZ:Yaşar Kemal’in Sanat Anlayışı (M)
ARZU KÖK:Hümanist Gelenek (D)
ASIM GÖNEN:Bu Gece Yok O (Ş) /Güneş Balçıkla Sıvanmaz (E)
BEKİR KOÇAK:Kanıyor Kara zeytin (Ş)
BURCU TÜRKER:Gözlerimiz Meşale (Ş)
BÜLENT AYDINEL:Paramparça Doğanların Beşiğini özgürlükten yontuyoruz (Ş)
ERCAN CENGİZ:Kuş Bakışı (Ş)
HALDUN HAKMAN:Hayatımın Sürüngenleri (Ş)
HAMZA İNCE:Şerna  (Ş)
İRFAN SARİ:Bir Daha Kobanî İçin (Ş)
MERİÇ AYDIN:Çocukluk (Ş)
MUAMMER ERTURAN:İsyan Gene İsyan (Ş)
MUHAMMET DEMİR:Mazi-Işıklı Yol (Ö)  
MUSTAFA DEMİR:Zahit Atam’ın 'Türkiyenin Ruhu Direnmenin Trajedisi' Romanı Üzerine (E)
NECİP TIRPAN:Değişir Devran (Ş)
NECMETTİN YALÇINKAYA:Kısır Döngü (Ö)
NEDİM ELÇİ:Sarhoş Felsefesi (Ş)
ÖZER GENÇ: Resim (Ş) 
SAYMAN ARUZ: Ben Deli miyim? (Ö)
SEMA LALE: Ah Firuzan (Ş)
SERKAN ENGİN:Şiir Haini (Ş)
SERVET BAŞÇI:Nehirler (Ş)
TAN DOĞAN:K o b a n i (Ş)
TEMEL KURT:Barışa (Ş)
VİLDAN SEVİL:Bir Aşkı, Bir Şiiri Hissetmek ve Anlamak (İ)
YAVUZ AKÖZEL:Ellerim Her Şeyi Yaşadı (Ö) 

KONUKLAR:
KSUAN DİEU: Kavalın Türküsü
NONG KWOK  CHAN: Körün Sazı
DENİSE LEVERTOV: Nasıllar? (Sorular Ve Yanıtlar)
HASAN HÜSEYİN:İnsan mı Bunlar

(Ş): ŞİİR, (M): MAKALE, (D):DENEME, (E):ELEŞTİRİ, (Ö):ÖYKÜ, (İ):İNCELEME

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder